ANATOLIAN VINEYARDS ŞARAP OKULU – BAŞKA DİLDE ŞARAP


Anatolian Vineyards Şarap Okulu
Anatolian Vineyards Şarap Okulu

Hadi bakalım şimdi de kaytarın. Bir ayda verilen şarap öğrenimi dört aya dağıtılmış. İngilizce kurslarındaki gibi bir mantık kurulmuş bu sefer :) Birinci dersi aldıysan ilerleyen tarihlerde ikinciyi alabilirsin. Belki uzunca bir süre ara verir sonra üçüncü dersi yakalarsın. Yani bu sefer işim var, planım var diye kendini kandırmaya gerek yok :) Madem içiyorsun şarabı git Anatolian Vineyards’ın rahle-i tedrisesinden geçip damağını oku efendi :) Yani diyor ki :) Çok eğlendim şu cümleleri yazarken. Kendi kendine güler mi bir insan yahu :) Arapça konuşan hoca efendiler vardır, önce anlaşılmaz bir takım cümleler gevelerler akabinde de “Yaaaniiii diiorrküüü” diye açıklamaya başlarlar :) Her neyse efenim. Anlamak için âlim olmaya gerek yok. Şarap dünyasına biraz daha girmek istiyorsanız, burunda kedi çişi kokusu, ön damakta petrol dokusu, bitişi çok uzun, mantarı pek güzel, kapüşonu janjanlı tadında terimleri kullanmak gibi bir hayaliniz varsa bu dersleri kaçırmayın.

Üstelik pek keyifli bir ortamları var. Öyle ilkokul yıllarınızı hatırlatan sıralara tıkışmıyorsunuz. Saba Açıkgöz eşliğinde pek keyifli saatler geçiriyorsunuz. Ziyadesi ile mütevazı ve her sorunuza anında cevap verecek bilgiye sahip birisi. Şimdi başka kurumlarda karşılaşacağınız tavır şöyledir: “Mütevazı olmak şarap dünyasının önemli merhalelerinden biridir. Mesela ben dünyanın en mütevazı şarap severiyim!” Eeee, şimdi böyle bir tavır karşısında benim dilim dondurma yalar mı? Sevsinler seni, pekiyi niyetlisin. Karşımdaki master of wine olsa tiye alır eğlenirim. Tamam, benimki de densiz bir tutum ama ne yapayım :) Duramıyorum efenim, duramıyorum :) Saba Bey’den nereye geldi konu. Efenim izah etmek istediğim şu;

Mütevazı olmak şarap dünyasının önemli merhalelerinden biridir. Mesela ben dünyanın en mütevazı şarap severiyim!

Saba Bey konuşurken ne kadar candan ve mütevazı olduğunu zaten hissediyorsunuz. En ufak detayları bile tüm ayrıntıları ile anlatıyor ve şarabı benden daha çok sanat eseri olarak görüyor :) Ben halen içelim! İçelim! Daha çok içelim insanı olarak oburluğa devam ediyorum. Her şey bir yana konu şarap olunca böyle bir önolog eşliğinde şarap üzerine sohbet etmek bile meraklısına çok şey kazandırır. Şimdi gelelim bu derslerde neler olacağına. Bildiğim kadarı ile şarap nasıl açılırdan başlayıp meşe nasıl seçilire oradan dilimiz ne hissedere ve şarap şişeleri nasıl süslenire kadar her şey olacak bu dört bölümlük derslerde. Üstelik bir laboratuar kurmuşlar ve asitli, acı, ekşi gibi birçok tadı tam olarak hissetmemizi sağlayacak sıvılar üretiyorlar. Şaka değil yahu! Çok ciddiyim :) Kokular için de bir takım materyaller var elbette. Hani şu hep bahsedilen lakin bir türlü emin olamadığınız kokular. Bak bak bak… Ukalalık etme bana :) Sen kokulardan eminsen bir ara bana uğra bak nasıl maymun ediyorum seni :) Duramadım yine densizlik ettim.

İşte efenim böyle benim gibi meydanı boş bulup konuşanlardan hazzetmiyorsanız veya meydan boşken sizde coşmak istiyorsanız buyurunuz katılınız :) Şarap nasıl içilir, şaraba ne eşlik eder, nasıl sıralanır, nasıl ikram edilir, nasıl bardak seçilir, nasıl havalandırılır… Hepsini cevabını almış olacaksınız. Bitti mi? Bitmedi! Şu elimde görmüş olduğunuz bir şişe şarap diye devam edermişim :) Burhan pazarlama :) Konuyu dağıtmadan toparlayayım. Şarap meraklısı olan lakin fazla bilgisi olmayanlara, şarap eşliğinde bir akşam yemeğini nasıl sunarım diyenlere, şaraba göre mi yemek yapsam, yemeğe göre mi şarap seçsem sorunsalını içinde büyütenlere, önologlar ile ortak dili konuşmak isteyenlere şiddetle tavsiye edilir. Neden bu kadar ısrarcı davranıyorum? Alternatiflerin arasında bence en keyiflisi oldukları için :)

Gerçekten, bir şarap sever dostuma tavsiye ettim. Suratıma boş boş bakıp “Onlar sertifikaaa vermiyorrr küüü” dedi. Ah canım benim :)

Sen şimdi ben sertifika isterim, bilmem ne onaylı belgem olmasını dilerim diyorsan seni akademiye alalım :) Minik bir ricam daha olacak, akademiden alacağın sertifikaları ne yapacağını bana açıklarsan sevinirim. Hayır, merak ediyorum. Gerçekten, bir şarap sever dostuma tavsiye ettim. Suratıma boş boş bakıp “Onlar sertifikaaa vermiyorrr küüü” dedi. Ah canım benim :) Sordum elbet sertifikayı ne yapacaksın diye, boş boş bakmaya devam :) Sen de aynı kaygıları taşıyorsan derslerden sonra bana uğra. Sınava alıyorum seni. 80 puan ve üzerinde bir başarı gösterirsen alnından öpüyor, sırtını sıvazlıyor ve misinaya bağlanmış bir adet Mateus mantarı hediye ediyorum. Pembe Mateus evet :) Hadi canım yeter dağılın. Yeterince eğlendim ben :) Konuyu Mateusa bağlamışken mahzende pek mülayim bir rakamla satışta kendileri :) Tabii, sen de haklısın. İlk ders ne zaman?

 

4 Şubat Perşembe 2010 akşamı efenim, sanırım 19.00-19.30 gibi başlar ama emin değilim. Siz en iyisi sitelerinden bilgi alın…

2 yorum

    1. Olmuş olmuş hem de en güzelinden :) Şarap okulu bir başka tecrübe katar insana :) Biraz bağcılık filan da öğrendim mi olay bitmiştir. Ertesi gün önolog olarak çıkarım meydana :)

Yorum Gönderin

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir